Stenbjerg – Vorupør – Klitmøller

Stenbjerg – Vorupør – Klitmøller er tre fantastiske, hyggelige og meget unikke kystbyer beliggende ved vestkysten i Thy.

Stenbjerg

Ved Stenbjerg Landingsplads ligger en samling af de karakteristiske, hvide redskabshuse fra den tid, hvor der blev drevet kystfiskeri fra stranden.

Husene ved Stenbjerg Landingsplads stammer fra omkring år 1900, hvor ændringer i fiskemetoder medførte behov for at kunne opbevare og vedligeholde redskaberne under tag. 

Stenbjerg
Stenbjerg Landingsplads

Redskabshusene blev bygget af fiskerne selv, i mange tilfælde er cementsten støbt på stedet. Husene blev bygget i simple konstruktioner og materialer, som bar tilfældighedens præg. Husene er gennemgribende restaureret i 2000. 

Ved Stenbjerg er det også muligt at besøge Käte Lassens Hus og Stenbjerg Båke.

Käte Lassens Hus - Stenbjerg Landingsplads
Käte Lassens Hus

Vorupør

Vorupør Landingsplads er et autentisk lille fiskerleje med cirka 800 indbyggere, hvorfra der har været drevet kystfiskeri gennem flere hundrede år. 

Her er der mulighed for at nyde havet, stranden – alt sammen på et sted. 

Vorupør Landingsplads

I Vorupør er landets første Havbad anlagt, der gør det muligt at bade i det friske salte havvand, uden at blive bekymret for høje bølger, understrøm eller hestehuller. 

Molen er i sommerperioden tætpaket af lystfiskere.

Danmarks første Nationalparkcenter åbnede i 2021 i klitterne ved Vorupør Landingsplads. Det nye center fungerer som indgang til en særlig naturoplevelse – og som mødested og udstillingsrum med faciliteter til både skoleklasser, turister og lokale på tur.

Nationalparkcenter Thy - Stenbjerg - Vorupør - Klitmøller
Nationalparkcenter

Bøgsted Rende

Bøgsted Rende er et af de smukkeste naturområde i Nationalpark Thy. Stednavnet Bøgsted Rende betyder »Byggestedet ved Renden« og har intet med bøgetræer at gøre. 

Her finder man også en af de 11 tilbageværende sømærker, en såkaldt Båke.

Bøgsted Rende

Klitmøller

Mens byen Klitmøller omkring år 1600 var kendt for sin skudehandel med Sydnorge, så er det i dag særligt surferne, der gør byen kendt, som en af de bedste surf steder i Cold Hawaii.

Cold Hawaii er surfernes betegnelse for kyststrækningen i Thy mellem Agger i syd og Hanstholm i nord med blandt andet Stenbjerg, Vorupør og Klitmøller liggende midt imellem. Her er der intet mindre end 31 gode surf spots.

Cold Hawaii har fået sit navn, fordi området har nogle helt særlige vindforhold, der minder om dem fra Hawaii.

Cold Hawaii - Stenbjerg - Vorupør - Klitmøller
Cold Hawaii

Surferne opdagede området omkring Klitmøller allerede i 1980’erne, og i starten af 1990’erne begyndte nogle danske surfere at bosætte sig der.

Klitmøller er desuden et hyggeligt fiskerleje og en levende badeby med en fin badestrand. Byen rummer indbydende spisesteder og små hyggelige butikker. 

Klitmøller

Mange af de gamle huse i Klitmøller er bygget i skudefartens storhedstid. De står velbevarede, så man fornemmer en atmosfære af gamle tider. 

Klitmøller

Klitmøller udtales med tryk på møller og ikke på klit, som mange, ikke lokale, udtaler det!

Stenbjerg - Vorupør - Klitmøller plakat A3

Opdag mere – StenbjergVorupørKlitmøller

Opdag

Stenbjerg – Vorupør – Klitmøller folder