Hurup

Hurup er Sydthy’s hovedstad, og det perfekte sted for en hyggelig shoppingtur for hele familien i byens over 50 butikker.

Den dejlige gågade indbyder til en shoppingtur og om sommeren er der torvedag hver mandag, hvor man næsten trænges om pladsen på gågaden.

Hurup by
Hurup by (foto: Hurup Handelsstandsforening)

Hurup er den næststørste by i Thy. Byens historie er dog ikke lang, men til gengæld kan byen prale af en forrygende udvikling.

Sidst i 1800-tallet var her kun en ydmyg samling småhuse, men i 1882 kom jernbanen! Den blev anlagt med stationsbygning i Hurup, og herefter er byen vokset med stormskridt.

Teotoner Støtten

Byens vartegn, Teutoner Støtten, blev indviet i 1984 og er en syv meter høj stentøjssøjle i klar blå keramik med halvmånetegn og ord lavet af Erik Nyholm.

I den fine bypark og ved Sydthy Kur- og Svømmebad findes der flotte træskulpturer.

I svømmebadet kan man rigtigt blive forkælet. Her findes bl.a. et stort nyt wellness- og kurbad, samt romersk og egyptisk bad. Desuden er der naturligvis også svømmebad, hvor børnene kan muntre sig med bl.a. vipper og en vandrutschebane.

Doverodde Købmandsgård

Lidt udenfor byen finder du Doverodde Købmandsgård, der med sin idylliske beliggenhed ned til Limfjorden og med sit karismatiske tårn, huser den eneste afdeling af Statens Museum for Kunst udenfor København – SMK Thy. 

Lige rundt om hjørnet byder Heltborg Museum & Jernaldergård, samt Ydby Hede på historie og kunst fra øverste hylde.

Heltborg Museum

Trolden Ask fra Ashøj flyttede i 2020 ind i Ashøj Plantage – et stedkast fra Hurup.

Ask fra Ashøj er kunstneren Thomas Dambos hidtil største trold i Danmark, og er bygget af lokale, frivillige kræfter fra Thy og opført af genbrugsmaterialer fra en lokal trappeproducent og sten fra havnebyggeriet i Hanstholm. 

Trolden Ask fra Ashøj

Opdag

Hurup folder