Thy

Thy er indbegrebet af vestkyst, vindblæst hår, høje bølger og naturoplevelser i verdensklasse.

Thy plakat A3

I Thy mærker man overalt historiens vingesus, og når man står på en af de utallige fredede gravhøje, står man “på skuldrene” af vores forfædre.

Man kommer helt tæt på naturen, og her er masser af smukke muligheder for at se det bedste af Nordeuropas fugleliv, være aktiv i Cold Hawaii eller gå på opdagelse i bunkers fra 2. verdenskrig.

Fantastiske steder i Thy, som man ikke må gå glip af

For naturelskere er Thy det rene paradis. I Danmarks allerførste nationalpark, Nationalpark Thy, kan man opleve den storslåede nordjyske natur, som gennem lange perioder med sandfygning, har skabt et helt unikt landskab.

Nationalparken kan opleves enten på gåben, cykel, hesteryg eller måske med en guide på safari, hvor man kan være heldig at se krondyr.

Her er der tid til at opleve vidderne, få sand mellem tæerne og få en masse naturrige oplevelser.

Thaggards Plantage Ruten – Nationalpark Thy

Cold Hawaii er surfernes betegnelse for kyststrækningen i Thy mellem Agger i syd og Hanstholm i nord, hvor der er intet mindre end 31 gode surfspots.

Cold Hawaii har fået sit navn, fordi området har nogle helt særlige vindforhold, der minder om dem, man kan finde på Hawaii.

Cold Hawaii

Man finder et rigtigt hyggeligt miljø omkring den gamle landingsplads ved Stenbjerg Strand. De maleriske redskabshuse ved Stenbjerg Landingsplads er opført af fiskerne selv omkring år 1900.

Stenbjerg
Stenbjerg Landingsplads

I Sydthy kan man møde Trolden Ask fra Ashøj. Han sidder og mediterer på et hemmeligt sted i skoven, lidt uden for Sydthys hovedby Hurup.

Ask fra Ashøj er den ottende trold i en række af 10, som kunstneren Thomas Dambo opførte i Danmark i 2020, og er en del af Den Store Troldefolkefest.

Ask fra Ashøj
Trolden Ask fra Ashøj

På Bunkermuseum Hanstholm kommer du tæt på 2. Verdenskrig i den stærkeste tyske fæstning i Danmark. Museets enorme bunker var hjem for 90 tyske soldater, men rummede også en af de enorme 38 cm-kanoner.

Bunkermuseum Hanstholm

Derudover finder man også Det Nationale Testcenter for Store Vindmøller i Østerild. Her kan man opleve nogle af verdens største vindmøller på helt tæt hold. 

Østerild Testcenter

Bulbjerg er Jyllands eneste klippe, og området kaldes også for “Jyllands skulder”. Klippen er desuden fastlandets eneste fuglefjeld foruden dem, der findes på Bornholm.

Hvis vejret er helt klart, kan man se både Rubjerg Knude Fyr og Hanstholm fra klippens top.

Bulbjerg - Thy
Bulbjerg

Også Vejlerne, Nordeuropas største fuglereservat, er et besøg værd, hvor man kan  opleve alverdens fugleliv fra fugletårnene.

Vejlerne - Thy
Vejlerne

Opdag mere

Opdag

Opdag mere

Thy folder