Kystskræntruten 2,3 km

Kystskræntruten bevæger sig gennem Nystrup Plantage, hvor man grundet det kuperede terræn på ruten, både kan nyde plantagens skovdynamik, små lysninger og åbne flader med udsyn over smukke hede landskaber.

Ruten foregår overvejende på små skovspor tæt på mindre skrænter, som gør at man ikke kun skal koncentrere sig om at nyde naturen, men også på hvor man sætter fødderne.

Vil man tage en pause og nyde naturens stille ro, er der mulighed for at gøre stop først på ruten, hvor der er opsat et bordebænkesæt.

Sagnstenen på Vegebjerg – Kystskræntruten

På Kystskræntruten støder man på en ca. 200x160cm stor sten. Det er sagnstenen på Vegebjerg. Sagnet fortæller:

Da herremanden til Nystrup skulle rejse til Norge for at gøre handel, gemte han sine guldbeslåede støvler under den store sten.

Sagnstenen på Vegebjerg

Herremandens søn, Kjeld, var den eneste der fik at vide hvor støvlerne var gemt. Herremanden vendte aldrig tilbage, og da Kjeld blev ældre, forsøgte han at finde stenen og støvlerne. Men mange år var gået, og erindringen om faderens beskrivelse var så upræcis, at han aldrig fandt støvlerne.

Støvlerne ligger derfor under stenen den dag i dag, og sagnet siger: -Kjeld skal knøsen hedde, som støvlen skal finde.-

Sagnstenen på Vegebjerg

Mange har forsøgt at grave ned for at finde støvlerne, men sagnet har talt sandt, for navnet har ikke passet.

En stor flok af unge karle fra Nystrupgård på vej hjem fra kroen i Klitmøller, var dog efter sigende meget tæt på at få fat i støvlerne. Ved hjælp af store granrafter fik de løsnet stenen. De så det blinkede af guld, men stenen lukkede sig om støvlerne før de kunne få fat på dem.

Sagnstenen på Vegebjerg

Kystskræntruten på 2,3 km udgår fra første vej på venstre hånd (ca. 50m sydpå ad Kystvejen), når man kommer fra rastepladsen, hvor Vangsåvej skærer Klitmøllervej. Den er markeret med hvide pile.

Folder/info: 

Nr. 34 – Klitplantagerne ved Vandet Sø (kort)

Den nordlige del af nationalpark Thy

→Opdag flere korte vandreture