Doverodde Købmandsgård

Doverodde Købmandsgård er et kulturcenter, der både værner om historien og alligevel altid er i udvikling. Dette kulturhistorisk interessante område emmer af charme og idyl.

Doverodde Købmandsgård

Doveroddes smukke gamle Købmandsgård med det store pakhus, som er bygget i 1854, er et historisk område med smukke bygninger i et naturskønt område. Her er rammerne tilstede for mange aktiviteter og oplevelser.

Doverodde Købmandsgård har fungeret som samlingssted i snart 200 år. Først var købmandsgården en vigtig handelsplads og senere blev den centrum for kulturelle begivenheder.

Fra Doveroddes vartegn, den 42 meter høje silo, får man en fantastisk udsigt over Limfjordslandet. 

Doverodde Købmandsgård

I pakhuset kan man se udstillinger fra Statens Museum for Kunst.

Pakhuset -Doverodde Købmandsgård

I cafeén kan man nyde dejlig mad, der er baseret på lokale råvarer i smukke omgivelser og bagefter kan man gå en tur i parken.

Ved siden af caféen ligger Høkerbutikken, hvor man kan købe diverse kunsthåndværk, som repræsenterer Thy.

Doverodde Købmandsgårds historie

Da Agger Tange i 1825 blev gennembrudt af Vesterhavet 2 gange blev der åbnet en sejlrute gennem Limforden til England, Europas største kornmarked. Det betød at gamle havne blev udbygget og købmandsgårde skød op, således også i Doverodde.

Købmand N.L. Thomas skabte dengang en millionforretning med engroshandel med grovvarer, foderstoffer og korn. Efter ham drev først et konsortium og siden købmand Hundahl købmandsgården. Da Hundahl døde i 1892 og købmandsgården gennemlevede nu en lang årrække med forfald.

Det var først i 1942 at der for alvor komme liv i gården igen efter istandsættelse af bygninger og anlægsbroen med salg til de lokale landbrugsforeninger og landmænd. I 1962 blev pakhuset genopbygget efter en brand og den 42 meter høje silo blev opført.

I 1993 overtog en ejerkreds bestående af lokale folk hele anlægget. Købmandsgården har siden da været benyttet til skiftende aktiviteter med lokalt, såvel som turistmæssigt sigte. I dag ejes og drives Købmandsgården af Thisted Kommune.

Opdag mere


Statens Museum for Kunst i Thy